Regels (Algemeen)

Regels zorgen bij iedere sport voor meer veiligheid en een eerlijk spel. Bij Airsoft is dat vanzelfsprekend hetzelfde geval. Mocht je nieuw zijn met Airsoft dan is het handig om de regels goed door te nemen, al worden deze doorgaans ook gewoon uitgelegd voordat je het speelveld zal betreden. De regels die wij hieronder beschrijven zijn van toepassing in Nederland en in België.

Gebruik van wapens

Alle Airsoft-spelers moeten de beschikking hebben over een vrijstelling voor het overdragen, bezitten en het vervoeren van de Airsoft-apparatuur. Hiervoor moet de deelnemer woonachtig zijn in Nederland, minimaal achttien jaar of ouder zijn en lid zijn van de NAVB. Het is uitsluitend toegestaan op wapens te vervoeren tussen jouw woning en de vereniging, jouw woning en de handelaar van Airsoft-apparatuur en naar de landgrens. Deze regel is opgesteld om ervoor te zorgen dat de apparaten niet op plekken komen waar deze niet horen. Voor Belgische spelers gelden dezelfde regels, alleen hoeven zij niet over een lidmaatschap te beschikken bij de NAVB.

Geraakt worden

Tijdens het spelen van Airsoft moet een speler zich aan diverse regels houden. Een van de belangrijkste regels heeft betrekking op het geraakt worden door de tegenstander. Als jij bent geraakt of de indruk hebt geraakt te zijn, dan moeten de handen in de lucht worden gehouden en dient de speler ‘Hit’ te roepen. Speel niet vals en doe dit ten alle tijden wanneer je bent geraakt. Dit om de schietsport realistisch, eerlijk en leuk te houden. Roept een speler geen hit nadat hij of zij is geraakt, probeer dan duidelijk te maken aan de speler dat hij of zij is geraakt. Het kan zijn dat de deelnemer hier geen weet van heeft. Mocht je vaker gebeuren dan één keer, ga dan naar de marshall (spelleider).

Granaten en vuurwerk

Het is niet toegestaan om granaten of vuurwerk te gebruiken wanneer je Airsoft speelt in de Benelux. Er zijn online veel granaten te koop die speciaal zijn gemaakt voor de sport. Maar dit is gevaarlijk, want een groot deel van de granaten voldoen niet aan de regelgeving.